Relations internationales
 
 


Interviuri

 

Interviu cu Erik Auriacombe
...in limba romana

Cristina Calarasanu: Domnule Eric Auriacombe, sunteti psihanalist, dar si medic specialist in psihiatrie si pedopsihiatrie. Ne puteti spune, va rog, ce rol joaca in copilaria mica manifestarile somatice, bolile? Putem privi corpul copilului ca fiind o arie de expresie a suferintei?

Eric Auriacombe : Cu siguranta, corpul ramane scena privilegiata pe care se desfasoara primele experiente ale relatiei cu celalalt. Bebelusul se poate simti rapid invadat de trairi corporale pe care nu le poate controla. Tulburarile functionale ale bebelusului constituie simptome ale disconfortului sau, fie ca este vorba de dificultati alimentare (reflux gastro-esofagian, anorexie), de tulburari ale somnului sau de alte manifestari somatice. Bolile psihosomatice se pot instala daca dificultatile persista si devin un un mod de expresie inlocuind gandirea si cuvintele. Importanta experientelor de durere la bebelus a fost mult timp neglijata. Insusi Freud, chiar daca descrie o experienta a durerii si a spaimei de origine externa in "Interpretarea viselor", pare a renunta ulterior pentru a insista asupra rolului experientelor de satisfacere si de absenta, ceea ce nu este acelasi lucru. Aceste experiente (cu conditia sa nu fie prea intense) pot contribui la favorizarea proceselor de reprezentare si de gandire ale bebelusului. Durerea, din contra, va favoriza instalarea mecanismelor din seria negativa pentru a evita, chiar suprima, amintirile legate de ea. Durerea poate proveni din exterior, dar si din interiorul corpului, ca o manifestare a pulsiunii imperioase care, asa cum spune Freud, poate fi ca un spin in carne. Suferinta corporala este deja o experienta psihica. Este crucial sa acompaniam bebelusul pentru a-l ajuta sa metabolizeze aceste experiente si sa le inscrie intr-un mod de expresie verbal.

Cristina Calarasanu: Dezvoltarea bebeluslui, iata o experienta considerata ca fiind cea mai importanta pentru construirea spatiului psihic. Daca aceasta dezvoltare intalneste situatii traumatice, care sunt efectele asupra legaturilor intrasubiective si intersubiective pe care el trebuie sa le creeze?

Eric Auriacombe : Experientele de durere si spaima fac parte din dezvoltarea psihologica a copilului. Ele instaleaza problematica traumatica chiar in interiorul formarii aparatului psihic. Trauma ia copilul prin surprindere, pe nepregatite si reactiveaza disconfortul resimtit ca bebelus. Copilul poate fi incapabil sa inteleaga evenimenul in cauza si sa-l integreze in gandire. Amintirea inchisa poate fi readusa retroactiv de un al doilea eveniment care are anumite legaturi asociative cu primul. Punerea in cuvinte, chiar daca este vorba de un bebelus, ramane principalul tratament al acestui tip de problema, nu numai pentru parinti care trebuie ajutati sa verbalizeze angoasa lor, ci si pentru bebelus care trebuie sa poata inscrie acest eveniment prin cuvinte. Intersubiectivul, adica interventia celuilalt in dezvoltarea psihica ramane primordial. Relatia cu celalalt este o conditie necesara a dezvoltarii psihismului Subiectului. Eu propun sa integram ansamblul acestor experiente originare in cadrul "complexului fiintei apropiate" (Nebenmensch) ca forma primara a relatiei de alteritate originara.

Cristina Calarasanu: Ati scris despre doliul precoce, o tema care ramane inca o provocare pentru toti psihologii care lucreaza cu copii si se intalnesc cu acest proces dificil. Vorbiti-ne despre abordarea psihanalitica a doliului la copil.

Eric Auriacombe : Am asociat studiul doliului cu cel al durerii si al spaimei. Mélanie Klein, Anna Freud si Hélène Deutsch au insistat asupra reactivarii pozitiei depresive atunci cand are loc o pierdere a unei fiinte dragi si asupra faptului ca copilul care traieste doliul nu atinge intotdeauna un stadiu de constanta a obiectului, ceea ce face doliul si mai dificil pentru ca intervine in perioada de structurare. Pierderea unui parinte constituie o veritabila experienta mutativa pentru un bebelus confruntat cu o rupere brutala a investirilor sale afective. Poate fi vorba de asemenea de un deces al unui frate sau al celuilalt parinte, ceea ce arunca mama intr-o depresie (pe care Green a descris-o foarte bine ca un "complex al mamei moarte"). Durerea doliului poate, daca suplinirile parentale nu sunt suficient de bune sa activeze mecanisme de aparare din seria negativa. Aceasta experienta traita foarte precoce, genereaza subiectului "lacune" psihice, legate de mecanismele de aparare aparute pentru a evita impactul sau traumatic, in raport cu imposibilitate traducerii psihice pe care o comporta: spaima, evitare, deturnarea amintirii, inchiderea si non-refularea ei. Doliul precoce este un travaliu de deturnare a amintirii si nu un travaliu de rememorare in detaliu ca in alte forme de doliu. Pierderea precoce este o trauma in negativ, fara memorie. Asa cum spunea Pierra Aulagnier: "acolo unde era ceva, a aparut o gaura neagra". Prin intermediul acestor efecte ale intoarcerii sau mai degraba ale obsesiei putem aborda absenta, caci plecand de la acest gol nascut prin "golul din memorie" provocat prin evitare, se manifesta obsesia pentru persoana apropiata.

Cristina Calarasanu: « Harry Potter, copilul erou », cartea pe care ati scris-o in 2005, vorbeste despre acest personaj celebru cunoscut de copiii din lumea intreaga. Cum ati ales istoria acestui personaj? Ce anume oglindeste aceasta poveste magica pentru a permite intalnirea literaturii cu psihanaliza?

Eric Auriacombe : In 1998, am descoperit acest personaj de care copiii vorbeau deja cu entuziasm. Copil indoliat precoce, traumatizat si maltratat, am constatat ca putea ilustra intr-o manifera exemplara lucrarile mele asupra doliului la copil. Harry Potter, orfan de la varsta de un an, pare a-si fi pierdut parintii intr-un accident de masina, in care a fost el insusi implicat. A pastrat o urma, inscrisa pe corpul sau, sub forma unei cicatrice pe frunte. Unchiul si matusa sa il primesc impotriva vointei lor si il maltrateaza. La 11 ani afla ca apartine poporului vrajitorilor. Doua teorii privind moartea parintilor sai se suprapun, cea a Incuiatilor si cea a Vrajitorilor si a luptei cu lordul Cap-de-Mort. Intriga se orienteaza spre reaparitia progresiva a stapanului tenebrelor si suspansul se amplifica de la un volum la altul. Personajul principal evolueaza progresiv: isi descopera familia si originile sale. Isi reconstituie istoria in ciuda poverii secretului si tacerii. Cap-de-Mort renaste incet incet intruchipand figura inamicului. Viata psihica a lui Harry Potter este descrisa foarte precis: durere si depresie, angoasa, culpabilitate, sentiment de gol si halucinatii, indoieli asupra integritatii fizice si mentale, vise repetate, cosmaruri, relatie speculara, legatura cu mama si cu tatal sau. De observat aspectul pe alocuri capricios al adolescentului Harry din volumul V: morocanos, persecutat, coleric, egocentric. Harry prezinta o forma de patologie a narcisismului cu o depresie anaclitica si abandon in care mecanismele de aparare din seria negativa apar adesea. Este vorba de evitarea si uitarea durerii (a traumei absentei), de alegerea de a nu se mai gandi la nimic, de a se ascunde, de a evita orice relatie (intelegand aici chiar si pe cea cu alter ego), de a-si interzice sa existe, de a genera goluri intr-o forma de narcisism negativ (ca si cum Narcisse s-ar indragosti de absenta reflectiei sale), goluri in gandire si de a inchide intr- o cripta inaccesibila reprezentarile sau persoanele care trebuie tinute secrete in raport cu istoria parintilor sai.

Cristina Calarasanu: Se vorbeste destul de mult astazi de o metodologie a travaliului terapeutic posibil in institutiile pentru copii. Din experienta dvs, care ar fi cea mai buna abordare? Putem vorbi despre un travaliu grupal sau familial?

Eric Auriacombe : Este o intrebare care a aparut acum multi ani si ramane actuala: cum putem ingriji cu ajutorul unei institutii? Lucrarile lui Spitz asupra hospitalismului au deschis aceasta cale si au aratat cat de importante sunt relatiile afective precum si travaliul de verbalizare al trairilor celor ce ingrijesc, importanta circulatiei comunicarii, a organizarii timpului si spatiului institutional pentru a promova respectul fata de exprimarea copilului. In acest cadru, putem introduce o dinamica grupala. Acest tip de lucru nu este in contradictie si cu unul familial, caci nu este vorba de o suplinire ci de un dispozitiv psihoterapeutic specific. Lucrul cu familia, atunci cand este posibil, este necesar si util pentru a pastra copilul in legatura cu istoria si originile sale.

Cristina Calarasanu: Cunoasteti Romania? Ati intalnit psihologi sau psihanalisti romani?

Eric Auriacombe : In 1974, am vizitat Romania cu un grup de prieteni, facand camping si luand masa in restaurante din diferite sate. Pastrez amintiri excelente din intalnirile mele cu locuitorii, cu muzica, cu costumele din Maramures si cu manastirile magnifice. Am intalnit psihologi si psihiatri romani veniti sa studieze sau sa munceasca in Franta. Avem multe puncte comune in maniera in care este abordata psihopatologia.Cristina Calarasanu: Monsieur Eric Auriacombe, vous êtes psychanalyste, mais aussi médecin, spécialiste en psychiatrie et pédopsychiatrie. Pouvez-vous nous dire, s’il vous plait, quel rôle jouent dans la petite enfance les manifestations somatiques, les maladies. Peut-on comprendre le corps de l’enfant comme étant une aire d’expression de la souffrance?

Eric Auriacombe : Certainement, le corps reste la scène privilégiée sur laquelle se déploient les expériences premières de la relation à l’autre. Le bébé peut rapidement se sentir envahi par des éprouvés corporels qu’il a du mal à maîtriser. Les troubles fonctionnels du nourrisson constituent alors des symptômes de sa détresse, qu’il s’agisse de difficultés alimentaires (reflux gastro-oesophagien, anorexie), de troubles du sommeil ou d’autres manifestations somatiques. Les maladies psychosomatiques peuvent s’installer si les difficultés perdurent en installant ce mode d’expression dans la durée et en shuntant la mise en pensée et en mots. L’importance des expériences de douleur chez le bébé a longtemps été négligée. Freud, lui-même, s’il décrit une expérience de douleur et une expérience d’effroi d’origine externe dans « L’interprétation des rêves », paraît y renoncer plus tard pour insister sur le rôle des expériences de satisfaction et de manque, ce qui n’est pas équivalent. Les expériences de satisfaction et de manque (à condition qu’elles ne soient pas trop intenses) peuvent contribuer à favoriser les processus de représentation et de pensée du bébé. La douleur va, par contre, favoriser l’installation de mécanismes de la série négative pour éviter, voir supprimer, les souvenirs en lien avec elle. La douleur peut provenir de l’extérieur, mais aussi de l’intérieur du corps, voire de la pulsion impérieuse qui, dit Freud, peut être comme une épine dans la chair. La souffrance corporelle est déjà une expérience psychique. Il est ainsi crucial d’accompagner le bébé pour l’aider à métaboliser ces expériences et contribuer à les inscrire dans un monde d’expression langagière.

Cristina Calarasanu: Le développement du nourrisson, voila une étape considérée comme la plus importante pour construire l’espace psychique. Si le développement rencontre des situations traumatiques, quels sont les effets sur les liens intrasubjectifs et intersubjectifs qu’il doit créer?

Eric Auriacombe : Les expériences de douleur et d’effroi font partie du développement psychologique de l’enfant. Elles installent la question traumatique à l’intérieur même de la formation de l’appareil psychique. Le trauma prend l’enfant par surprise, dans l’impréparation, et il réactive la question de la détresse du bébé. L’enfant peut être incapable de « comprendre » l’évènement en cause et de l’intégrer à sa pensée. Le souvenir enkysté pourrait alors être réactivé, dans l’après coup, par un second évènement ayant quelques liens associatifs avec lui. La mise en mots, même s’il s’agit d’un bébé, demeure le traitement principal de ce type de problème, non seulement pour les parents qui doivent être aidé à verbaliser leur angoisse, mais aussi avec le bébé, qui doit pouvoir inscrire cet évènement dans un bain de langage. L’intersubjectif, c’est-à-dire l’intervention de l’autre dans le développement psychique, reste primordial. La relation à l’autre devient alors la condition du développement du psychisme du Sujet. J’ai proposé d’intégrer l’ensemble de ces expériences originaires dans le cadre du « complexe de l’être proche » (Nebenmensch) comme forme primaire de la relation d’altérité originaire.

Cristina Calarasanu: Vous avez écrit sur le deuil précoce, un sujet qui reste un défi pour tous les psychologues qui travaillent avec les enfants et qui rencontrent ce processus difficile. Parlez nous de l’approche psychanalytique du deuil chez l’enfant.

Eric Auriacombe : J’ai associé l’étude du deuil à celle de la douleur et de l’effroi. Mélanie Klein, Anna Freud et Hélène Deutsch avait insisté sur la réactivation de la position dépressive lors de la perte d’un être cher et sur le fait que l’enfant vivant un deuil n’a pas toujours atteint le stade de constance de l’objet, ce qui en fait un deuil compliqué car intervenant en période de structuration. La perte d’un parent constitue une véritable expérience mutatique pour le bébé confronté à une rupture brutale de ses investissements affectifs. Il peut également s’agir du décès d’un frère ou d’un autre parent qui plonge la mère dans une dépression (que Green a bien décrit comme « complexe de la mère morte »). La douleur du deuil peut, si les suppléances parentales ne sont pas suffisamment bonnes, activer des mécanismes de défense de la série négative. Cette expérience vécue très précocement, entraîne chez le sujet des « lacunes » psychiques, liées aux mécanismes défensifs mis en place pour éviter son impact traumatique, en rapport avec l’impossibilité de traduction psychique qu’elle comporte : Effroi, évitement et détournement du souvenir, enkystement de ce même souvenir (et non refoulement, qui comporterait une promesse de réouverture). Le deuil précoce est ainsi un travail de détournement du souvenir et non comme dans les autres formes de deuil, un travail de remémoration en détail. La perte précoce devient ainsi un « trauma » en négatif, sans mémoire. Comme le dit Piéra Aulagnier : « Là où il y avait une chose, apparaît un trou noir. » C’est à travers des effets de retour ou plutôt de hantise que la question de l’absence peut alors être abordée, car à partir de ce vide attractif issu par le « trou de mémoire » provoqué par l’évitement, se manifeste finalement la hantise de l’être humain proche.

Cristina Calarasanu: « Harry Potter, l’enfant héros », le livre que vous avez écrit en 2005 parle de ce personnage célèbre connu des enfants du monde entier. Comment avez vous choisi l’histoire de ce personnage? Qu’est ce qu’il y a dans le miroir offert par ce conte magique qui a permis la rencontre de la littérature avec la psychanalyse?

Eric Auriacombe: En 1998, j’ai découvert ce personnage dont les enfants parlaient déjà avec enthousiasme. Enfant endeuillé précoce, traumatisé et maltraité, j’ai constaté qu’il pouvait illustrer de manière exemplaire mes travaux sur le deuil de l’enfant. Harry Potter, orphelin à l'âge de un an, aurait perdu ses parents dans un accident de voiture, dans lequel il a été lui-même impliqué. Il en a conservé une trace, inscrite profondément dans sa chair, sous la forme d'une cicatrice sur le front. Son oncle et sa tante le recueillent malgré eux et ils le maltraitent. Á onze ans, il apprend qu'il appartient au peuple des sorciers. Deux théories concernant la mort de ses parents se juxtaposent alors, celle des Moldus et de l'accident de voiture traumatique, et celle des Sorciers et du combat avec Lord Voldemort. L’intrigue s’oriente vers la réapparition progressive du seigneur des ténèbres Voldemort et le suspens quant à l'issue finale s'amplifie au fil des volumes. Le personnage principal évolue progressivement : il découvre sa famille et ses origines. Il reconstitue son histoire malgré le poids du secret et le silence. Voldemort renaît peu à peu et il incarne, quant à lui, la figure de l’ennemi. La vie psychique de Harry Potter est décrite très précisément : douleur et dépression, angoisse, culpabilité, sentiment de vide et hallucinations, doute sur son intégrité physique et mentale, rêves à répétition, cauchemars, relation spéculaire, liens à son père et à sa mère. Á noter l’aspect parfois capricieux de Harry adolescent dans le tome V : morose, persécuté, coléreux, égocentrique. Harry présente une forme de pathologie du narcissisme avec dépression anaclitique et abandonnisme dans lesquels les mécanismes défensifs de la série négative se révèlent prévalents. Il s’agit pour éviter et oublier la douleur (du trauma et du manque) de choisir de ne plus penser du tout, de se cacher, d’éviter toute relation (y compris avec son alter ego), de s’auto interdire d’exister, de générer des passages à vide dans une forme de narcissisme négatif (comme si Narcisse tombait amoureux de l’absence de son reflet), de mettre en place des « blancs » de pensées, voire d’installer dans une crypte inaccessible les représentations ou les personnes qui doivent être maintenues secrètes en rapport avec l’histoire de ses parents.

Cristina Calarasanu: On parle beaucoup aujourd’hui de la méthodologie du travail thérapeutique possible dans les institutions pour les enfants. Selon votre expérience, quelle serait la meilleure approche? On peut parler d’un travail groupale ou d’un travail familial?

Eric Auriacombe : Cette question est posée depuis soixante ans : Comment rendre soignante une institution ? Les travaux de Spitz sur l’hospitalisme ont ouvert la voie en montrant combien les relations affectives étaient déterminantes associées à un sérieux travail de verbalisation du vécu des soignants, de circulation de la parole, d’organisation du temps et de l’espace institutionnel pour promouvoir le respect de l’expression de l’enfant. Dans ce cadre, des dynamiques groupales peuvent être mises en place. Ce type de travail n’est pas contradictoire avec un suivi familial, car il ne s’agit pas d’une forme de suppléance, mais d’un dispositif psychothérapique particulier. Le travail avec la famille, lorsqu’il est possible, reste dans tous les cas nécessaire et utile pour garder à l’enfant un lien avec son histoire et ses origines.

Cristina Calarasanu: Connaissez-vous la Roumanie? Avez-vous rencontré des psychologues ou des psychanalystes roumains?

Eric Auriacombe : En 1974, j’ai visité la Roumanie avec un groupe d’amis, en camping et en prenant nos repas dans des restaurants de village. J’ai conservé un excellent souvenir de mes rencontres avec les habitants, de la musique, des costumes des Maramures et des magnifiques monastères…J’ai effectivement rencontré des psychologues et psychiatres roumains venus étudier ou travailler en France. Nous avons beaucoup de points communs dans nos manières d’aborder la psychopathologie…


 
Créer un site
Créer un site